Igår åkte jag, tillsammans med några andra göteborgspolitiker, med föreningen Företagarna på studiebesök och därefter var det after work med debatt om näringslivspolitiken. Bland politikerna fanns bland annat Aron Modig, som är riksdagsledamot från Göteborg för Kristdemokraterna idag – förhoppningsvis min företrädare alltså. Vi började med att möta Pia från Silverfabriken som beskrev arbetet som soloföretagare. Soloföretagare, alltså företagare som arbetar utan anställda, är en mycket stor grupp. Nästan tre fjärdedelar av företag är soloföretag, och i snitt står dessa för 12 procent av skatteintäkterna.

Resan fortsatte till ett betydligt större företag – Ballograf i Grimmereds industriområde. Ballograf är ett klassiskt göteborgsföretag och det var roligt att gå runt i lokalerna och se hur maskinerna satte ihop pennorna. Det var däremot inte kul att höra hur Göteborgs stad behandlat företaget som berättade att de för tolv år sedan tog kontakt med kommunen för att hitta nya lokaler. Lokalerna i Grimmered är tyvärr ganska slitna. Kommunens intresse att stödja företaget fanns dock inte, och de kommer därför att flytta hela verksamheten till Filipstad. För Göteborgs del innebär det ett företag mindre, färre arbetstillfällen och mindre skatteintäkter att använda till välfärden.

Den efterföljande debatter kom att handla mycket om Göteborgs kommuns attityder gentemot företag, som är dokumenterat dåligt både bland politiker och tjänstepersoner. Jag lyfte Kristdemokraternas förslag för att förbättra attityderna och att det behövs utbildning i företagandets villkor och jag lyfte att det behövs regelförenklingar. Dessutom behöver politiker inse att det är företag, och ingen annan, som skapar jobb. Politikens roll är att underlätta för företag. Det uttalandet gav kvällens enda spontana applåd.

Kristdemokraterna släppte hösten 2016 ett helt paket med förslag för att förbättra företagsklimatet i Göteborg. Sen dess har vi lagt ytterligare förslag som inte var med i paketet. Vi vet att företag skapar jobb, och att det bara är genom jobb som pengar kommer in till välfärden. Vi vill stärka välfärden – därför satsar vi på företagsklimatet.